FUERTEVENTURA-KANARI SZIGETEK

Ahol minden a szélről szól!

Fuerteventura - már a neve is árulkodó a szigetnek - a helyiek erős szélként fordítják a sziget nevét. Az elnevezés találó, egy percig sem áll el a szél, ebből adódóan mindenféle jármű ami széllel képes megmozdulni, fellelhető a szigeten.

Maga a sziget Marokkótól 93km-re található Afrika partjainál. A Kanáriszigetek része, második legnagyobb tagja. Vulkanikus eredetű kopár, vékony 70km hosszú kődarab az Atlanti óceánban. Gyéren lakott része ez a kanárinak, a sziget belsejében a 20millió éves hegyeken kívül, semmi nincsen, viszont a kilátás pazar. A tengerpart meseszerű, a keleti oldalon fehér homok, a nyugati oldalon - ahol a hatalmas hullámok folyamatosan rombolják a partot - fekete homok. A szigeten kisebb települések találhatóak, fő tevékenység a turizmus, azon belül pedig a sportturizmus. Állandó jóidő, kitűnő úthálózat, remek éttermek és szállodák, megannyi bár és bevásárlóközpont gondoskodik az ide érkezők kényelméről, szórakozásáról.

Itt található Európa egyik legnagyobb és leghíresebb Szörf és Kite centruma, melyet felkerestünk, hogy belekóstoljunk ezekbe a nagyszerű sportokban. A létesítmény történelme René  Egli svájci származású szörföshöz köthető, aki 1984-ben érkezik meg a szigetre és fedezi fel a hely különleges szélviszonyait. 8db szörfdeszkával és 30 vitorlával megalakítja a RenéEgli Szörf iskolát és centrumot. A cég időközben a világ legnagyobb oktatóbázisává nőtte ki magát évi 25.000 ügyféllel. A szörfcentrum mellett található a Hotel Melia Gorriones, mely 1984-ben René érkezésekor kizárólagos jogot szerzett a szigeten a szörf oktatásra. Mára már több iskola is működik a szigeten, de egyik sem rendelkezik olyan kivételes adottságokkal mint a RenéEgli.

A Lagúna. Csak így nevezik, fenséges, különleges, lenyűgöző és még sok jelzőt említhetnék erre a ritka természeti csodára. Egy 7km hosszú “ öbölről” van szó, ami 150-200 méter széles. Az óceántól egy ötven méternyi homokpad választja el, amin összesen egy húszméteres bejárat található. Dagálykor ezen a bejáraton beömlik az óceán vize, apálykor pedig távozik. az öbölben a legmagasabb vízálláskor 90 cm a maximum vízmélység. Az egész olyan mint egy 7km hosszú gyerekmedence, amely karibi színekben pompázik. A homokpad megtöri az óceán több méteres hullámait, így feszített víztükrön élvezhetjük a 20-25 csomós szél által biztosított sebességet. Kitünő hely az oktatásra, mintha csak direkt építette volna a természet ezt a helyet ilyenre. Nincs hullám, állandó kifújt szél, a sekély vízben csak fel kell lépni a deszkára és gyakorolni azt, amit a szakképzett oktatók magyaráznak. Mi négy napot vettünk részt oktatáson, ami alatt olyan szintre juttatják el a diákokat, hogy élvezettel szörföznek az óceán hullámain a negyedik napon.

A felszerelések profik. Minden évben itt rendezik meg a Szörf és Kite Világkupát, így a gyártók a legújabb felszerelésekkel tömik tele a partot, melyekből tudásunknak és pénztárcánknak megfelelőt bérelhetünk. Kipróbálhatjuk a legújabb fejlesztéseket, amik még boltban sem kaphatóak. A legdinamikusabban fejlődő szegmens a Kite. Ez azzal is magyarázható, hogy a felszerelés egy biciklin is szállítható. Egy hátizsák és egy kis deszka, amit ott és akkor használunk ,ahol csak akarunk és tudunk. Egy átlagos napon 80-100 kite-os festi színesre az égboltot. Akrobatikus mutatványaikat nem lehet megunni, így az is jól szórakozik aki nem szándékozik deszkára állni. Igazi egzotikus paradicsom.

A szélen kívűl van még amit sportra lehet használni az óceánon, a hullámok. Nagy divat a Sup, ami egy nagyobbacska szörfdeszka, melyen állva eveznek. Ellentétben a Balatonnal itt a nagy hullámokban szedik elő ezeket az eszközöket és a hullámok erejét kihasználva robognak a partra velük. Van itt még Hullámszörf amiből a freestyle a divat, minél gyorsabban, minél nagyobbakat ugrálva a hullámokon közelednek a parthoz a “versenyzők”. Sok esetben láttunk hét - nyolc éves gyerkőcöket, akik a fizika összes törvényét meghazudtolva, vagy épp kihasználva játszi könnyedséggel szelték a habokat.

Amelyik hullám a keleti parton két méter az a nyugati parton nyolc. Az igazi profik így a Sup-ot és a Surföt ott űzik. Gyors, látványos, viszont életveszélyes mutatvány ez, mivel a pusztuló parton a part-menti finom homok után bentebb zátonyok taglalják az aljzatot. Akinek még ez sem lenne elég az mehet az óceánra horgászni, búvárkodni, vitorlázni a vizet nem kedvelők pedig - gondolom a magazin olvasói között ez nem túl nagy arány - végeláthatatlan biciklis túrákba kezdhetnek a hegyekben.